Web
Analytics
Neem direct contact op


3 tips om talent te behouden

7 februari 2018

Na een paar magere jaren vanwege de economische crisis zijn de vette jaren inmiddels weer aangebroken. Dit betekent dat het niet alleen op de huizenmarkt booming business is, ook de arbeidsmarkt staat op springen, ten gunste van de werknemer. Ik merk het zelf ook. Waar ik eerder hard mijn best moest doen om opdrachten te werven, word ik nu spontaan benaderd voor vacatures, klussen en advies. Mij hoor je uiteraard niet klagen. 

Voor organisaties kan het echter lastiger zijn dat er (weer) sprake is van een ‘werknemersklimaat’, waarin de medewerker de regie heeft. Het ‘binden en boeien-beleid’, dat misschien in sommige organisaties lag te verstoffen, wordt weer uit de kast gehaald. Hoe houd je het potentieel binnen je onderneming? 

Daarom geef ik jullie 3 tips om talent te behouden:

  1. Houd een vinger aan de pols
    Werkgevers zijn gericht op  de lange termijn, terwijl medewerkers hun focus op de korte termijn hebben. Werknemers zijn bezig met het werk van alledag: wat beïnvloedt hun werk vandaag? Wees je als werkgever bewust van dit verschil en houd met grote regelmaat, door middel van persoonlijke gesprekjes (pg’s), een korte evaluatie. Hoe zit iemand in zijn vel? Wat vindt hij of zij van de huidige functie en van de organisatie? Laat het niet aankomen op een functionerings- of beoordelingsgesprek 1 à 2 keer per jaar.
     
  2. Voer Talentmanagement in
    Het is belangrijk dat de werknemer weet dat men in hem wil investeren en welke carrièrestappen gezet kunnen worden. De medewerker kan op deze manier naar een duidelijk einddoel werken met behulp van de uitdagende tussendoelen. Uiteraard valt Talentmanagement, als het goed is, samen met de strategie van de onderneming.
     
  3. Blijf op arbeidsvoorwaardengebied concurrerend
    Hierbij wordt al snel gedacht aan een goed salaris, maar voor de werknemer 2.0 is flexibiliteit misschien nog wel belangrijker. Thuiswerken, flexwerken, het nieuwe werken, het wint allemaal nog steeds aan populariteit. Kijk als onderneming of je de werknemer tegemoet kan komen en je flexibel kunt opstellen, zodat er alvast één reden minder is om uit te kijken naar een nieuwe baan.

Anneke van den Noort
Arbeid- en Organisatie Psycholoog

Deel dit bericht

Meer